Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Χανιώτικη μουσταλευριά


O  Σεπτέμβρης εκτός των άλλων, είναι και ο μήνας του τρύγου.
 Τα κρασοστάφυλλα τρυγούνται αυτόν τον μήνα, αναλόγως τις ποικιλίες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, τρυγούνται στην αρχή ή προς τα τέλη του Σεπτέμβρη.
Είναι μια δουλειά κουραστική, αλλά και ευχάριστη!


Οι γύρω λόφοι αντηχούν από τις φωνές, τα τραγούδια, τα πειράγματα των ανθρώπων.
Στην άκρη του αμπελώνα υπάρχει συνήθως μια αχλαδιά, όπου θα κάτσουν να ξαποστάσουν το μεσημέρι.
 Εκεί στην δροσιά της, θα δροσιστούν πίνωντας νερό. Εκεί θα φάνε κολατσιό, και θα πάρουν δυνάμεις για να συνεχίσουν τον τρύγο.
Τα τσαμπιά απο τα σταφύλια μέσα τις κλούβες (πλαστικά τελαρα), μεταφέρονται στο πατητήρι.
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για το πάτημα των σταφυλιών.




    Σαν οι άνθρωποί ΄ναι φίλοι
στην καρδιά τους και στα χείλη
έχουν γλύκα από σταφύλι.

Με αυτό το απλό στιχάκι, εκφράζει ο λαός την αγάπη και την χαρά του για τον καρπό αυτό του αμπελιού, ή της κλημαραριάς.

Μα και τα παράγωγα του σταφυλιού είναι ιδιαίτερα και αγαπητά.
Πατούνε οι άνδρες τα σταφύλια, (σιγανά με προσοχή)  να βγεί όλος ο μούστος.
Γεμίζουν τα βαρέλια μούστο, να γίνει κρασί, να έχουν να κερνούν τους φίλους.

Τα ''στράφυλα'' (κοτσάνια) θα γίνουν αργότερα τσικουδιά. Θέλει ιδιαίτερη διαδικασία για να παραχθεί, λέγεται ''απόσταξη'', και είναι πάντα μια αφορμή για να κάνουν παρέα οι άνθρωποι και να διασκεδάσουν.

Ομως από τον μούστο γίνεται η μουσταλευριά  η οποία είναι το γλύκισμα του Σεπτέμβρη
και το πετιμέζι.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο που την φτιάχνω.




Βάζω τον μούστο (κρύο όπως είναι από το πατητήρι) σε ένα μεγάλο τσικάλι, και προσθέτω στάχτη κοσκινισμένη καθαρή από ξύλα ελιάς.
Περίπου μια κουταλιά της σούπας σε κάθε λίτρο μούστο.
Ανακατεύω καλά, να κατακάτσει η στάχτη. Δηλαδή ''κόβουμε με την στάχτη τον μούστο''.
Βάζω να βράσει και αφαιρώ τον αφρό που  δημιουργήται . Αφήνω να βράζει και  ξαφρίζω για περίπου μια ώρα.
Όταν κρυώσει ο μούστος, τον σουρώνω με προσοχή, να μην πέσει το κατακάθι της στάχτης.
Αν χρειαστεί σουρώνω δύο και τρείς φορές.

Απο αυτόν παίρνω
 5 ποτήρια του νερού μούστο
1  ποτήρι του  νερού αλεύρι
Το ψήνω μέχρι να γιαλίσει, ανακατεύω συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Ψήνω μέχρι να ξεκολάει από τα πλάγια της κατσαρόλας.
Σε αυτό το σημείο προσθέτω αμύγδαλα, καρύδια, (τα έχω πρίν καβουρδίσει ελαφρά) και βανίλια.
Ανακατεύω και βάζω την μουσταλευριά σε πιάτα τα οποία έχω πασπαλίσει με σουσάμι.
Από πάνω πασπαλίζω επίσης με ξηρούς καρπούς.
Δοκιμάστε να την φτιάξετε και ....καλή επιτυχία!

Το πετιμέζι για να γίνει πρέπει να βράζει σε σιγανή φωτιά ο μούστος αρκετή ώρα, μέχρι να μείνει περίπου το 1/3 στην κατσαρόλα, και να δέσει σε ένα ωραίο σιρόπι.
Τον χειμώνα συνοδεύει πολύ γλυκά τις τηγανίτες σας, και όταν έχετε πονόλαιμο είναι το καλλίτερο
φυσικό σιρόπι ! Ανακουφίζει τον βήχα των παιδιών και των μεγάλων!
  Εγώ το έχω για φάρμακο.
Σας χαιρετώ και εύχομαι και πάλι  <<καλή επιτυχία>>.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...