Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Βροβιοί (βολβοί) βραστοί σαλάτα!!




Ένα από τα ορεκτικά πιάτα της Σαρακοστής είναι οι βροβιοί (βολβοί) έτσι ονομάζονται στην περιοχή των Χανίων. Στην Ανατολική Κρήτη τους λένε ασκορδουλάκους. Οι βροβιοί ευδοκιμούν κυρίως σε ορεινά εδάφη όμως τους συναντούμε συχνά και σε παραλιακά σημεία της Κρητικής γης.
 Είναι οι ρίζες του μπλε Υάκινθου και τους μαζεύουν από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο.
 Ειδικά οι άγριοι βροβιοί αποτελούν ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, που όμως χρειάζεται να κοπιάσει κανείς αρκετά για να την  συλλογή του. Θα πρέπει να σκάψει κάποιος σε βάθος 30 με 40 εκατοστά, ώστε να καταφέρει να ξεριζώσει το βολβό του φυτού χωρίς να τον τραυματίσει! Διότι, βγαίνουν πράγματι από τα σπλάχνα της Κρητικής γής και η γεύση τους είναι μοναδική!


Εγώ βέβαια τους αγόρασα από την λαϊκή και θα σας δείξω πώς τους φτιάχνω ''βραστούς σαλάτα''!!

Καθαρίζουμε τους βροβιούς από τα ξερά φύλλα και τους πλένουμε καλά.
 Αν είναι μεγάλοι τους χαράζουμε στη βάση με ένα κοφτερό μαχαιράκι.


 Τους αφήνουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό για 24 ώρες .
 Σε αυτό το διάστημα αλλάζουμε το νερό περίπου κάθε 4 ώρες. Με αυτόν τον τρόπο χάνουν κάπως την ιδιαίτερα πικρή γεύση τους.


 Τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου και τσιτώνουμε με ένα πιρούνι να δοκιμάσουμε ότι είναι ψημένοι! Τους τραβάμε από το βραστό νερό.
 Τώρα μπορούμε να σερβίρουμε βροβιούς με λίγο ελαιόλαδο, ξύδι, αλάτι και ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα φρέσκου σκόρδου!
 Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!    
  
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...