Σάββατο, 22 Απριλίου 2017

Περγαμόντο! Το πιο φίνο γλυκό του κουταλιού!!

  

  Περγαμόντο!!   Το ...αριστοκρατικό γλυκό του κουταλιού!!


Επειδή το περγαμόντο είναι το αγαπημένο μου γλυκό του κουταλιού αποφάσισα να έχω ένα δεντράκι στην αυλή μου!
 Έτσι κάθε χρόνο τέτοια εποχή φτιάχνω 2-3 βαζάκια για μένα, συν… κάποια για δώρο. Φέτος όμως που δεν είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο (συνέπεσε το Πάσχα), τοποθέτισα τα περγαμόντα σε τσάντες και τα έδωσα στις φίλες μου. Περιττό να σας πω ότι τα δέχτηκαν με πολύ χαρά, γιατί  όπως τα περισότερα εσπεριδοειδή είναι ιδιαίτερα αρωματικό φρούτο!
 Παρόλο που το περγαμόντο δεν τρώγεται ωμό, σαν γλυκό του κουταλιού είναι εύγευστο και μυρωδάτο!

      Είναι ένα υπέροχο κέρασμα, που κανείς δεν θα αρνηθεί 

                          όταν το προσφέρετε!

 Μπορεί φυσικά να συνοδεύσει το κέρασμα της  τσικουδιάς  ή να χρησιμοποιηθεί γαρνίροντας το παγωτό, το γιαούρτι, την κρέμα, μέχρι και το κέικ!
 Αξίζει λοιπόν τον κόπο να φτιάξετε ένα βαζάκι.
 Θα είναι ένα πολύτιμο γλύκισμα στο ψυγείο σας! 

Υλικά!

7 περγαμόντα μέτρια

Υλικά για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη
1,5 κούπα νερό
Χυμός από ένα λεμόνι

Ας δούμε τι θα κάνουμε! 


 Πλένουμε καλά τα περγαμόντα, τα αφήνουμε να στεγνώσουν και τα ξύνουμε στον τρίφτη ελαφρά.
 Το ξύσμα δεν το πετάμε, αν το φυλάξουμε στην κατάψυξη, το έχουμε για να αρωματίσουμε τα κέικ ή τα κουλουράκια μας.
 Όσο για το σπίτι σας θα μοσχομυρίζει ευχάριστα για μέρες!
Αφαιρούμε οριζόντια μια μικρή φέτα από τις δύο πλευρές του φρούτου (το πάνω μέρος-κοτσάνι- και το κάτω μέρος ).


              Χαράζουμε το φρούτο κατά μήκος στα τέσσερα και πετάμε τον καρπό.



 Για να μην χάσουν το άρωμα τους, ζεματάμε τις φλούδες σε νερό που βράζει και τις βράζουμε    περίπου 10' έως ότου σχεδόν να μαλακώσουν.


 Τις στραγγίζουμε στο σουρωτήρι.

 Τις ξεπλένουμε με κρύο νερό της βρύσης και αλλάζουμε το κρύο νερό δυο τρείς φορές συνεχόμενα μέχρι να κρυώσουν.
 Τις αφήνουμε μέσα στο κρύο νερό για 18-24 ώρες, αλλάζοντας το νερό κατά διαστήματα 4-5 φορές για να ξεπικρίσουν. Εδώ καλό είναι να δοκιμάσουμε αν μας αρέσει .


 Στραγγίζουμε σε καθαρή πετσέτα τις φλούδες να στεγνώσουν από την υγρασία.


 Κατόπιν τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια ή τυλίγουμε σε ρολό και στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα.
  Εγώ προτιμώ τα στενόμακρα κομματάκια, έχω βρει και αυτό το απλό εργαλείο που δίνει ένα ωραίο κυματισμό στο κόψιμο.

Το σιρόπι!


Βάζουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να βράσει για 5'- 6'.
 Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη και αρχίζει να κοχλάζει το σιρόπι, προσθέτουμε το περγαμόντο και βράζουμε για 5'- 6'.
 Τραβάμε το γλυκό από τη φωτιά και αφήνουμε να μείνει 24 ώρες.
 Την επομένη μέρα λοιπόν το βράζουμε ξανά 5'- 6' έως ότου ''δέσει'' το σιρόπι και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού.
 Όταν είναι χλιαρό ακόμα το αδειάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.

                    Καλή επιτυχία να έχετε!!



            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...