Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Πώς ''δένουμε'' σωστά το σιρόπι για τα γλυκά του κουταλιού!!


Μεγάλη σημασία για ένα επιτυχημένο και γευστικό γλυκό του κουταλιού έχει το σωστό δέσιμο στο σιρόπι! Αυτό βοηθά στην διατήρηση του γλυκού για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να μουχλιάσει ή να ζαχαρώσει!

                                       '' Γλυκό κουταλιού Περγαμόντο''
 Για να ελέγξουμε αν έχει δέσει το σιρόπι ακολουθούμε διάφορες διαδικασίες, όμως όλα είναι σχετικά και η εμπειρία είναι αυτή που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.
 Διότι κάθε φρούτο έχει την δική του τεχνική και τους δικούς του κανόνες προετοιμασίας. 
Κάποια φρούτα γίνονται γλυκό ολόκληρα, άλλα οι μόνον φλούδες.
 Επομένως είναι και ανάλογη η περιεκτικότητα νερού την οποία ''αφήνουν'' μέσα στο σιρόπι, που έχει σαν αποτέλεσμα να το αραιώνει.
- Γι αυτό λοιπόν όταν φτιάχνουμε σιρόπι πρώτα κάνουμε το βασικότερο όλων:

              ...''δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα''!

 - Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη (που μας δίνει η συνταγή μας) για 5'- 6' ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και ξαφρίζουμε.
 - Συνεχίζουμε το βράσιμο για να δέσουμε το σιρόπι.
 - Χρησιμοποιούμε στεγνή ξύλινη κουτάλα αν θέλουμε να ανακατέψουμε.


 - Όταν είναι σχεδόν έτοιμο το σιρόπι προσθέτουμε τα φρούτα. 
  - Εάν τα φρούτα μας είναι μαλακά θα πρέπει να βράσουν λίγη ώρα μαζί με το σιρόπι (να μην γίνουν μαρμελάδα).
- Άρα όσο πιο μαλακά είναι τα φρούτα, τόσο πιο δεμένο θα πρέπει να είναι το σιρόπι μας, κι αυτό γιατί τα φρούτα θα αφήσουν κάποια υγρασία.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο και δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο το σιρόπι:

 - Με το κουτάλι!

 

 Βάζουμε λίγο σιρόπι στο κουτάλι και αφήνουμε να πέσει πίσω στην κατσαρόλα.
 Αν τρέχει εύκολα και γρήγορα είναι νερουλό.
 Οπότε συνεχίζουμε το βράσιμο και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
 Όταν θα μένει μια σταγόνα στην άκρη του κουταλιού είναι έτοιμο!
   

- Στο πιατάκι!

 

Βάζουμε ένα πιατάκι στο ψυγείο για λίγη ώρα να παγώσει.
 Αφήνουμε στο πιατάκι μια ποσότητα από το σιρόπι και με το κουτάλι φτιάχνουμε ένα διάδρομο. Όταν το σιρόπι αργεί να επανέλθει και ο διάδρομος μένει ανοιχτός, είναι έτοιμο!

- Με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής!

 

 Εάν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής το τοποθετούμε όρθιο μέσα στην κατσαρόλα και σταματάμε το βρασμό στους 105 με 110 C.
Λίγο πριν τελειώσουμε το βράσιμο του γλυκού δεν ξεχνούμε να προσθέσουμε τον χυμό λεμονιού!  Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα με το γλυκό μας και τα τοποθετούμε σε ντουλάπι σκοτεινό χωρίς υγρασία!      

Καλή επιτυχία να έχετε!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...