Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Ένα θαυμάσιο ορεκτικό από την Κρήτη! Ελιές ξιδάτες (ποικιλία καλαματιανή)




Περιδιαβαίνοντας κανείς την ενδοχώρα της Κρήτης θα δει παντού επιβλητικά, αιωνόβια δέντρα από ελιές!

 Αυτά τα γέρικα δέντρα με τα σκασίματα στους κορμούς και τις μεγάλες ή μικρότερες κουφάλες, στέκουν στη γη στερεωμένα γερά χιλιάδες χρόνια τώρα, αντέχοντας τους δυνατούς βοριάδες και τις καταιγίδες τους χειμώνες και προσφέροντας δροσιά κάτω από τα ασημιά, γυαλιστερά φύλλα τους τα ζεστά καλοκαίρια.
 Νιώθω δέος, νιώθω μικρή και ταπεινή, στη σκέψη, πόσοι άνθρωποι πριν από εμάς μάζεψαν τους ευλογημένους καρπούς τους , τράφηκαν με το λάδι τους, άναψαν το καντήλι στις εκκλησίες,  καλλιέργησαν τη γη τους, κάθισαν να ξεκουραστούν στον ίσκιο τους, κι αυτές εκεί ακούραστα, σεμνά και αγέρωχα να προσφέρουν από γενιά σε γενιά.

Υλικά!

5 κιλά ελιές 
5 λίτρα νερό
500 γραμμάρια αλάτι χοντρό θαλασσινό
500 γραμμάρια ξίδι κόκκινο από κρασί
500 γραμμάρια ελαιόλαδο
4-5 φύλλα δάφνης
1 ματσάκι θρούμπι ή ρίγανη

Στην κορφή του λόφου, δίπλα στο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία ανάμεσα στα δέντρα με ''λιανές ελιές''
 (ποικιλία Κορωνέικη) υπάρχει ένα μικρό δέντρο φυτεμένο πριν πενήντα χρόνια περίπου με ποικιλία καλαματιανή.
 Κάθε Νοέμβριο, όταν οι μικρές ελίτσες έχουν πια μεγαλώσει και το φανταχτερό τους χρώμα από πράσινο γίνεται μωβ ως βαθύ μελιτζανί, τότε τις μαζεύουμε απαλά με τα χέρια μας, μια-μια ξεχωριστά προσέχοντας να μην τις χτυπήσουμε.
 Αργότερα στο σπίτι, διαλέγουμε τις πιο μεγάλες που δεν έχουν τραύματα από δάκο (ο μεγαλύτερος εχθρός της ελιάς) και τις πλένουμε.


 Όταν στεγνώσουν τις χαράζουμε ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τρία σημεία . Προσέχουμε να μην κόψουμε τη σάρκα της ελιάς ως το κουκούτσι.
 Κατόπιν τις βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη με μπόλικο νερό για να ξεπικρίσουν.
 Αυτό το νερό το αλλάζουμε κάθε μέρα με φρέσκο δροσερό νερό για δέκα μέρες περίπου. Μετά από δέκα μέρες δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει οι ελιές τόσο όσο εμείς θέλουμε.


 Τώρα είναι ή κατάλληλη στιγμή να φτιάξουμε την άλμη.
 Ανακατεύουμε σε 5 λίτρα νερό, 500 γραμμάρια αλάτι χοντρό θαλασσινό και 500 γραμμάρια ξύδι από κόκκινο κρασί να διαλυθεί το αλάτι.
 Τοποθετούμε τις ελιές σε ένα μεγάλο καθαρό δοχείο με καπάκι που να κλείνει καλά ή σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
 Προσθέτουμε την άλμη και περίπου δύο δάχτυλα ελαιόλαδο στο κάθε δοχείο. Το ελαιόλαδο λειτουργεί ως φίλτρο προστασίας από το οξυγόνο και δεν αφήνει να μουχλιάσουν οι ελιές.
 Με 4-5 φύλλα δάφνης και ένα ματσάκι θρούμπι ή ρίγανη στο κάθε βάζο, οι ελιές θα αρωματισθούν ευχάριστα και θα αποτελέσουν ένα θαυμάσιο ορεκτικό-μεζεδάκι για το τραπέζι μας!
 Μπορούμε να τις διατηρήσουμε όπως όλα τα τουρσί σε μέρος σκοτεινό και σκιερό, δίπλα στο βάζο με τις πράσινες ελιές τις τσακιστές.

 Σας εύχομαι καλή επιτυχία!    

                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...