Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Οι Χοχλιοί - Η αρχαιότερη τροφή

                                    << Χοχλιός >>  

Η λέξη προφανώς παραπέμπει στην αρχαία Ελληνική

λέξη  '' κοχλίας''.

 Έτσι λέμε στην Κρήτη τα σαλιγκάρια, τα οποία αγαπάμε πολύ! Οι χοχλιοί μαγειρεύονται με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους, παρασκευάζοντας εκλεκτά φαγητά.
 Πολλές γενιές Κρητικών έχουν μεγαλώσει καταναλώνοντας αυτή τη φυσική τροφή.
 Σε πολύ δύσκολες εποχές ήταν από τις τροφές που συνέβαλαν και βοήθησαν στην επιβίωση του λαού.
 Αλλά και στη σημερινή εποχή είναι μια συνηθισμένη τροφή για το Κρητικό τραπέζι. Ειδικά οι μικροί χοχλιοί είναι ένας εξαιρετικά νόστιμος μεζές!

  Όταν ήμασταν παιδιά οι γονείς μας για να μας καταφέρουν να φάμε όλο το φαγητό, μας  έλεγαν ''τα μικρά χοχλιδάκια θέλουν να τα φιλάς''. Σαν αρχάριοι, όταν δέν τα καταφέρναμε με το πηρούνι  τα σπούσαμε στο πίσω μέρος, ρουφούσαμε ελαφρά το στόμιο ....και έτοιμος ο μεζές!

Τώρα εγώ δέν θα αναφερθώ  στην διατροφική του αξία, ούτε για το πόσο καλό κάνει στην υγεία μας, ούτε θα κάνω μεγάλη ιστορική αναδρομή. 'Ολα αυτά μια επόμενη φορά!

Οι χοχλιοί μαζεύονται την '' άνοιξη'' (με την βραδινή υγρασία)  ή το  ''καλοκαίρι''.


Σήμερα θα σάς μιλήσω για τους <<καλακαιρινούς χοχλιούς>>.


Κατά το τέλος της άνοιξης ναρκώνονται, κάτω από θάμνους, πέτρες, ή στις ρίζες μεγάλων
 δέντρων.  Αυτοί είναι νοστιμότεροι  από τους ανοιξιάτικους.

 Τους βρίσκουμε να είναι κολλημένοι ο ένας με τον άλλον και φτιάχνουν μια μεμβράνη μπροστά στο στόμιο στο κέλυφος. Μπορεί να είναι από πέντε και πάνω χοχλιοί κολλημένοι μαζί, στα χωριά οι άνθρωποι λένε ''ευρήκα πολλές κολληνταρές''.

   Η διαδικασία του ''καθαρίσματος'' έχει γίνει από μόνη της, κατά τη διάρκεια της νάρκωσης, άρα εμείς δεν χρειάζεται να τους τα΄ι'σουμε όπως κάνουμε με τους ανοιξιάτικους.



Η προετοιμασία των χοχλιών !

Αφού τους έχουμε μαζέψει τους αποθηκεύουμε σε σάκους υφασμάτινους π. χ. παλαιές μαξιλαροθήκες. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ζωντανοί και πρέπει να αναπνέουν.

Από τον σάκο παίρνουμε όσους θέλουμε για να μαγειρέψουμε.

Τους βάζουμε σε αρκετό κρύο νερό και τους αφήνουμε να ξυπνήσουν από τη νάρκη τους.
 Έτσι θα ξεχωρίσουμε τους ζωντανούς από τους  ψόφιους.

 Αφού καθαρίσουμε καλά-καλά  την μεμβράνη από το στόμιο, τους πλένουμε καλά.

 Κατόπιν τους βράζουμε για λίγη ώρα μέσα σε αλατισμένο νερό.

Αφαιρούμε τους αφρούς (οι οποίοι δέν είναι τίποτε άλλο από τα σάλια τους) που βγάζουν.

 Μέσα στο νερό που βράζουν ρίχνουμε λίγο ξύδι.

 Τους βγάζουμε από το βραστό νερό και τους πλένουμε ξανά με κρύο νερό.

                        Τώρα πιά είναι έτοιμοι να για μαγείρεμα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...