Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Ντολμάδες - Μάθε πώς τα λουλούδια γίνονται νόστιμο φαγητό!


Μια φίλη μου (όχι Κρητικιά) που την φιλοξενούσα, είχε μείνει έκπληκτη όταν είδε τα... υλικά του φαγητού που ετοίμαζα για το μεσημεριανό γεύμα. 
-Μα... κόβεις τα άνθη... τα λουλούδια... και μου λες θα τα κάνεις φαγητό??
-Ναί θα μαγειρέψω ντολμάδες, της είπα.
-Θα γίνει ένα απολαυστικό φαγάκι! έλα να μάθεις!




Nτολμάδες  με αμπελόφυλλα -  κολοκυθ' ανθούς - ντομάτες - πιπεριές γεμιστά !


Η σχέση των Κρητικών με τη φύση και τα παράγωγά της, ανάγεται πολλούς αιώνες πίσω!
 Τα  άγρια χόρτα και τα καλλιεργήσιμα λαχανικά, ωμά σαν σαλάτα ή μαγειρευτά δεν έλειπαν από  το καθημερινό τραπέζι.
 Ήταν μια άριστη τροφή η οποία ανάλογα με την εποχή, οι ευρηματικοί Κρητικοί έκαναν άπειρους συνδυασμούς στην προσπάθεια τους να θρέψουν την οικογένεια.
Με βάση αυτές τις παραδόσεις, σήμερα, απολαμβάνομε πολλά φαγητά μαγειρεμένα με διάφορα λαχανικά και ελαιόλαδο.
Ένα από αυτά είναι οι ντολμάδες.



  Υλικά!

50 ανθοί κολοκυθιάς
50 τρυφερά αμπελόφυλλα
6-7 όριμες ντομάτες
5 πιπεριές
1/2 κιλό ρύζι
1 ποτήρι ελαιόλαδο
4 κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια 
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι βάρσαμο (δυόσμο)
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη


Εκτέλεση!

Τους κολοκυθ΄ ανθούς αφού τους μαζεύψομε νωρίς το πρωϊ, γιατί αργότερα με την ζέστη κλείνουν,τους πλένομε ελαφρά.
Βράζομε νερό και ζεματάμε τα αμπελόφυλλα. Κατόπιν τα στραγγίζομε.
Πλένομε τις ντομάτες και τις αδειάζομε. Το περιεχόμενο το ψιλοκόβομε.
Πλένομε τις πιπεριές και αδειάζομε τα σπόρια.
Πλένομε τα κρεμμύδια τα σκόρδα και όλα τα ''ματσικά'', τα οποία ψιλοκόβομε.
Βάζομε σε μια λεκάνη το ρύζι, όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το λάδι, τα αρωματικά και  ανακατεύουμε.
 Με αυτήν την ''γέμιση'', γεμίζομε τους κολοκυθ΄ανθούς, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τυλίγομε
 τα αμπελόφυλλα.
 Τα τοποθετούμε σ' ένα ταψί.
 Περιχύνομε με λίγο λαδι,  σάλσα ντομάτας και χλιαρό νερό.
 Τα σκεπάζομε με μια λαδόκολα και ψήνομε στο φούρνο.
Η νοστιμιά τους είναι καταπληκτική!
Καλή επιτυχία!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...