Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

8 - Παραδοσιακά γιατροσόφια για το κρυολόγημα!


  <<Oι εποχές ακολουθούσαν η μια την άλλη αργά και προβλέψιμα, η καθεμιά με τις δουλειές της, τις γιορτές και τις αργίες της που χάριζαν ζωντάνια στη μονοτονία του χειμώνα σαν φρεσκοκομμένα μανουσάκια.>>
 Έτσι περιγράφει ο Στρατής Χαβιαράς στο βιβλίο του ''Πορφυρό και μαύρο νήμα'' την αλλαγή των εποχών.
 Όταν λοιπόν οι εποχές αλλάζουν, όταν το συννεφιασμένο και βροχερό Φθινόπωρο διαδέχεται το ζεστό Καλοκαιράκι, εμφανίζονται τα πρώτα κρυολογήματα και διάφορες ιώσεις.
Οι ιώσεις αυτές ταλαιπωρούν τόσο εμάς τους μεγαλύτερους όσο και τα παιδιά, ειδικά για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι περισσότερο ενοχλητικές.



Ας δούμε λοιπόν 8 τρόπους οι οποίοι θα σε βοηθήσουν πρώτα να προστατευθείς και μετά, να αντεπεξέλθεις όσο καλύτερα μπορείς σε ένα κρυολόγημα!

Οι τρόποι αυτοί είναι απολύτως φυσικοί, όπως τους βίωσα εγώ από την γιαγιά και την μητέρα μου.


1 .Κατ' αρχήν η πρόληψη!

Σαπουνίζεις όσο μπορείς πιο συχνά τα χέρια σου για να απολυμαίνονται.
 Έαν χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς (σκέψου λίγο) πόσα άτομα πριν από εσένα ακούμπησαν τα πόμολα και τις χειρολαβές?
Καλό είναι να έχεις μαζί σου ένα ''gel καθαρισμού χεριών με ήπια αντισηπτική δράση,'' που θα σε προφυλάξει από τη μεταφορά μικροβίων.
Την περασμένη Κυριακή ήμουν καλεσμένη σε μια κοινωνική εκδήλωση, (γάμος ήταν) εκεί φυσικά χαιρέτησα πολύ κόσμο, φίλους και γνωστούς όμως το ’’gel’’ δεν το είχα μαζί μου. Αργότερα στο τραπέζι, έριξα λίγη τσικουδιά (έχει αλκοόλ) σε ένα χαρτομάντηλο και ...έτοιμη η απολύμανση! Τώρα μπορούσα άφοβα να απολαύσω το πιλάφι του γάμου και τα υπόλοιπα εδέσματα.


  2 .Βραστάρι!

Έχει τόσα ενδημικά βότανα η Ελλάδα, που καλό είναι να τα προσέξομε και να τα βάλομε στη ζωή μας. Το κλασικό τσάϊ του βουνού παλιά δεν έλειπε από κανένα σπίτι. Φυσικά και στην σημερινή εποχή, αυτοί που ξέρουν την αξία του, το αγαπάνε και φροντίζουν να μην τους λείπει ποτέ.
Είναι ένα ρόφημα που επιδρά ευεργετικά και προσφέρει άμεση ανακούφιση στο κρυολόγημα, σε φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού, στη δυσπεψία.
Δεν έχει διεγερτική δράση (σε αντίθεση με το κλασικό τσάι) αλλά είναι καταπραϋντικό και μπορεί άνετα να καταναλώνεται από παιδιά, έστω και το βράδυ χωρίς να επηρεάσει τον ύπνο.


Θυμάμαι τη μητέρα μου κάθε βράδυ, όλο το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα μετά το φαγητό,(τότε τρώγαμε νωρίς) έβραζε μια μικρή κατσαρόλα νερό, όπου μέσα έριχνε διάφορα βότανα των Κρητικών βουνών. Πρώτη ήταν η μαλοτήρα  και ακολουθούσαν το θυμάρι, το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το δίκταμο, η μαντζουράνα.'Ολο το δωμάτιο μοσχοβολούσε!
Στο εξαίσιο αυτό βραστάρι αν προσθέσεις μια κουταλιά του γλυκού μέλι, θα αποτελέσει μια ασπίδα προστασίας για τον οργανισμό σου.
Άν είσαι ήδη κρυωμένος πίνοντας ένα ρόφημα από τσάϊ του βουνού μαζί με μέλι έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τα φλέματα και λειτουργεί αποχρεμπτικά, καθαρίζοντας έτσι τον λαιμό και τα πνευμόνια, άρα βοηθάει στην γρήγορη ϊαση!

ΠΡΟΣΟΧΗ το δίκταμο και το φασκόμηλο δεν συνιστάται η κατανάλωσή τους κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό!


3. Γάλα με μέλι!

Μαλακώνει τον πονεμένο λαιμό. Ο συνδυασμός τους βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα, διότι προσφέρει αντιβακτηριδιακή προστασία. Κάπου έχω διαβάσει επίσης ότι αυτά τα δύο συστατικά καταπολεμούν τον σταφυλόκοκκο! Άρα ο συνδυασμός τους είναι ένα ισχυρό φυσικό φάρμακο!



4. Μια ζεστή Κοτόσουπα!

Ένα παλαιό σπιτικό γιατροσόφι για το κρυολόγημα, είναι η κοτόσουπα. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου.
 Ένα πιάτο ζεστή, καλοψημένη, νόστιμη σούπα, χαρίζει μια αίσθηση ζεστασιάς και θαλπωρής στο τραπέζι μας.
 Μας αρέσει να την απολαμβάνομε συχνά, όμως ειδικά τον άρρωστο, τον ανακουφίζει και τον παρηγορεί!




5. Πετιμέζι!

Είναι θαυματουργό το ''φυσικό'' αυτό σιρόπι! Ένα γλυκαντικό το οποίο παράγεται με απόλυτα φυσικό τρόπο και μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη.
 Δοκίμασε να ραντίσεις τις τηγανίτες με πετιμέζι και …’’θα γλύφεις τα δάχτυλα σου’’.
 Το σιρόπι αυτό μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό και καταπραϋνει τον βήχα. Από μια κουταλιά πρωϊ- μεσημέρι- βράδυ, όταν πονάει ο λαιμός είναι μια ιδανική δοσολογία.


 Όταν ήμασταν παιδιά το κολατσιό μας ήταν μια φέτα ψωμί βρεγμένη με ελαιόλαδο και πετιμέζι. Κάποιες φορές το συνοδεύαμε με ελιές και τυρί. Αυτό ήταν το ‘’snack’’ το οποίο μας έδινε δυνάμεις για παιχνίδι και όχι μόνο.
Τι πιο υγιεινό! Ούτε βούτυρα ούτε fast food.
 Νομίζω ότι όσο σκληρά και να εργάζεται ένας γονιός αυτό το κολατσιό μπορεί εύκολα να το ετοιμάσει για το παιδί του.


6. Γαργάρες με αλατόνερο!

Οι γαργάρες με ζεστό αλατόνερο πολλές φορές την ημέρα, μπορούν να μειώσουν το οίδημα στο λαιμό και να χαλαρώσουν τα φλέματα. Με αυτόν τον τρόπο αποβάλονται τα βακτήρια που προκαλούν τον ερεθισμό.

 Διάλυσε ένα κουτακάκι του γλυκού αλάτι σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, και έτοιμο!
 Τόσο απλά!
Θυμίσου μόνο να φτύσεις το νερό μετά τη γαργάρα, μην το καταπιείς.


7. Ζεστό μαντήλι!

Τύλιξε μια ζεστή πετσέτα ή ένα μαντήλι γύρω από τον λαιμό και άφησε το για 15 λεπτά.
 Η θερμότητα θα αυξήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή του λαιμού, άρα η ανακούφιση θα είναι άμεση.
  Θυμάμαι την γιαγιά μου, που μας έκανε ένα ελαφρύ μασάζ στον λαιμό (κάτω από τα αυτιά) και το στήθος (με ''χλιαρό'' ελαιόλαδο απο το καντήλι της) και κατόπιν μας τύλιγε τον λαιμό με ένα μαντήλι. Ήταν μεγάλη παρηγοριά!


8. Κάνε εισπνοές ατμού!

Βράσε νερό και σκύψε απο επάνω, έχοντας τοποθετίσει μια πετσέτα στο κεφάλι (ώστε να παγιδεύεται ο ατμός). Εγώ ρίχνω μέσα στο νερό μια χούφτα φύλλα ευκαλύπτου.
 Εισπνέεις για 5 λεπτά και επαναλαμβάνεις την διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα. Δώσε προσοχή, (ειδικά στα παιδιά, καλύτερα να τις αποφύγεις) στον κίνδυνο εγκαυμάτων λόγω του ζεστού νερού.
Φυσικά η επαρκής ξεκούραση θα βοηθήσει στην γρήγορη ανάρρωση!


       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...