Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Ιδιαίτερα γευστικά τα Κρητικά παραδοσιακά Καλλιτσούνια- Λυχναράκια ή Μελιτίνια!!



  Καλλιτσούνια λυχναράκια ή μελιτίνια! μια νοστιμιά!

  Λυχναράκια ονομάζονται γιατί είναι στρογγυλά ( έχουν σχήμα λύχνου) με μικρές εσοχές (τσιμπήματα)!
Βέβαια η όμορφη εμφάνιση τους είναι εξίσου ανταγωνιστική με την απαράμιλλη γεύση τους, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στα πολύ καλής ποιότητας τυροκομικά προϊόντα!

Υλικά για την ζύμη!

 

1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτήρι γάλα ή 250 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
1 κιλό (περίπου) αλεύρι μαλακό 


Υλικά για τη γέμιση!

1 ½ κιλό ανθότυρο φρέσκο (χωρίς υγρασία)
1-2 αυγά
1 αυγό για την επάλειψη
½ ποτήρι  ζάχαρη
Κανέλλα σε σκόνη
Δυόσμο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση συνταγής!

Ζυμώνουμε μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.

Θρυμματίζουμε τον ανθότυρο και τον  ζυμώνουμε μαζί με τα αυγά, τη ζάχαρη την κανέλλα και το δυόσμο.

 Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο λεπτό και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια, διαμέτρου περίπου 10εκ.

 Τα γεμίζουμε με μία κουταλιά από το μείγμα του τυριού και σχηματίζουμε λυχναράκια «τσιμπώντας» τη ζύμη γύρω-γύρω.

 Χτυπάμε ελαφρά ένα αυγό και αλείφουμε τα καλλιτσούνια κατόπιν πασπαλίζουμε με κανέλλα.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...