Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Τσίπα φρέσκου γάλακτος! Στάκα! Στακοβούτυρο!



Τα τυροκομικά είδη, είναι από τις αγαπημένες τροφές των Κρητικών!
 Τα τυριά που παρασκευάζονται στο νησί είναι εξαιρετικής ποιότητας και γίνονται μόνο με γάλα από αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής. Πριν φτάσουμε στο τυρί όμως,ας δούμε την διαδικασία από την αρχή!

Οι κτηνοτρόφοι μετά το άρμεγμα των προβάτων, συλλέγουν το φρέσκο γάλα σε μεγάλα δοχεία.
 Τότε στην επιφάνεια του γάλακτος σχηματίζεται μια κρούστα η ''τσίπα'' όπως την λέμε! 

Αυτήν την ''τσίπα'' συλλέγουν οι Κρητικοί και με αυτήν παρασκευάζεται η ''στάκα'' και το ''στακοβούτυρο''! 

 

Ας δούμε πως:

500 γρ.τσίπα
5-6 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Λίγο αλάτι

Βάζομε την τσίπα, το αλεύρι το αλάτι στην κατσαρόλα (με βαρύ πάτο) και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.

 Ανακατεύουμε συνεχώς σε όλη την διάρκεια του ψησίματος!

 Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή διότι το γάλα είναι εύκολο να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας!

 Λίγη ώρα μετά έχει δημιουργηθεί ένα είδος κρέμας.
 Εμείς συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δούμε ότι η στάκα έχει αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.

 Σε αυτό το σημείο αρχίζει να βγάζει τον βούτυρο!


 Τώρα η ''στάκα'' είναι έτοιμη για σερβίρισμα!

 Αδειάζουμε το στακοβούτυρο σε γιάλινο βαζάκι.
 Η στάκα τρώγεται σαν ορεκτικό συνοδεύοντας άλλα πιάτα σε ένα γιορτινό τραπέζι,

Όπως και να είναι, έχει εξαιρετική γεύση και νοστιμιά!

 Το στακοβούτυρο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μήνες χωρίς να αλλάξει η γεύση του. Βεβαίως είναι το σήμα κατατεθέν για την νοστιμιά και το άρωμα στο Χανιώτικο πιλάφι!  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...