Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017

Κουραμπιέδες της γιαγιάς!





Αποτελούν μαζί με τα μελομακάρονα το κατ’ εξοχήν γλυκό των Χριστουγέννων, χιονισμένες στρογγυλές μπαλίτσες που μεταφέρουν την φύση στο εσωτερικό του σπιτιού μας, δίνοντας χαρά, άρωμα και γεύση στους αγαπημένους μας.
 Στολίζουν το γιορτινό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και φυσικά είναι γευστικός πειρασμός για μικρούς και μεγάλους.
 Αλλά το μυστικό για τέλειους, απολαυστικούς και πάντα επιτυχημένους κουραμπιέδες σύμφωνα με την γιαγιά, είναι: ''το βούτυρο παιδί μου πρέπει να είναι καλό, αγνό βούτυρο γάλακτος, και κάτι ακόμα, όσο βούτυρο βάλεις τόσα να είναι και τα αμύγδαλα''. Τα αμύγδαλα να τα καβουρδίσεις, συνέχιζε τις συμβουλές της, έτσι θα δώσουν όλο το άρωμα τους και θα γίνουν τραγανοί οι κουραμπιέδες.
 Η συνταγή αυτή λοιπόν είναι παλιά και δοκιμασμένη με εξαιρετική επιτυχία. Παρακαλώ δοκιμάστε την!
 

Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση: Χειμερινή - κομψή - πολυτελής!

Υλικά:

1 φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο βούτυρο
½  φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη άχνη
1 κρόκο αυγού
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
3 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι μαλακό
½  κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
1 φλιτζάνι του τσαγιού αμύγδαλα ανάλατα
½  κιλό ζάχαρη άχνη   
ανθόνερο  

Πώς τους φτιάχνουμε!

Τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε ένα μικρό ταψάκι και τα βάζουμε στον φούρνο να καβουρδιστούν για 15 λεπτά.
 Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν και κατόπιν τα κόβουμε χοντρά κομματάκια.
 Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και το αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το βούτυρο, το χτυπάμε να ασπρίσει και ρίχνουμε σταδιακά το ½  φλιτζάνι την ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα.


 Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και το κονιάκ μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα, επίσης προσθέτουμε τα αμύγδαλα.


 Κατόπιν ρίχνουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα του βουτύρου, ενώ ζυμώνουμε την ζύμη ελαφρά.
 Θέλουμε μια ζύμη απαλή να μην κολλά στα χέρια μας.
[ Δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σφίξει η ζύμη και είναι κάτι που δεν θέλουμε.]

Κατόπιν πλάθουμε μπαλάκια λίγο μεγαλύτερα από ένα καρύδι, τα πλαταίνουμε ελαφρά και τα βάζουμε στην λαμαρίνα μας πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
 Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
 Μόλις βγουν από τον φούρνο τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.

 Κοσκινίζουμε το ½ κιλό ζάχαρη άχνη και απλώνουμε την μισή σε ένα ταψί, έπειτα τοποθετούμε επάνω στη ζάχαρη τους κουραμπιέδες, πριν κρυώσουν, και κοσκινίζουμε επάνω τους την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
 Σας εύχομαι καλές γιορτές, με αγάπη, υγεία και ας μην ξεχνούμε ότι τα πιο απλά πράγματα είναι τα σημαντικά στην ζωή….     
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...