Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Αβρωνιές με αυγά ομελέτα!



Αβρωνιές  λέμε στην Κρήτη το φυτό Βρυωνιά (Bryonia tamus). Πολύχρονο φυτό με λεπτά φυλλαράκια σε σχήμα καρδιάς και λυγερούς βλαστούς. Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
 Το συνιστούσε σαν φάρμακο και ο Ιπποκράτης.
 Ο δε Διοσκουρίδης γράφει ότι: ''ταύτης οι σπάραγγοι κατά την πρώτην εκβλάστησιν, εφθοί εσθίονται ούρησιν και κοιλίαν κινούντες''(Δ.184). Όπως καταλαβαίνουμε το χρησιμοποιούσαν ως διουρητικό και κατά της δυσκοιλιότητας.
 Πέρα από τα επιστημονικά το φυτό αυτό αποτελεί ένα από τα αγαπημένα των Κρητικών και καταναλώνεται με διάφορους τρόπους. Οι αβρωνιές είναι πικρές οπότε αυτό τους δίνει μια ιδιαιτερότητα στην γεύση και νοστιμιά, γίνονται βραστές, γιαχνί και ομελέτα.
 Για να φτιάξουμε αβρωνιές ομελέτα χρειαζόμαστε:

Υλικά!

2 ματσάκια αβρωνιές
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι-πιπέρι
4 αυγά


Πως το κάνουμε!

 Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αβρωνιές , πετώντας το σκληρό κοτσάνι.
 Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τις αβρωνιές.
 Αφού μαραθούν λίγο προσθέτουμε νερό ίσα-ίσα να τις καλύπτει, αλατίζουμε βάζουμε πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά περίπου.
 Θέλουμε να εξατμιστεί το νερό και να ψηθούν οι αβρωνιές.
 Μόλις δούμε ότι είναι έτοιμες, αφού έχουμε χτυπήσει ελαφρά τα αυγά, περιχύνουμε τις αβρωνιές. Αφήνουμε να ροδίσει η κάτω πλευρά και με την βοήθεια ενός πιάτου γυρνάμε την ομελέτα να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.


 Δεν μπορώ να σας περιγράψω την νοστιμιά, είναι ασύγκριτη!
 Την ομελέτα ψημένη επιφυλάσσομαι να σας την δείξω σε κάποια επόμενη στιγμή, διότι μόλις ακούμπησα το πιάτο στο τραπέζι έγινε ανάρπαστη!

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!       

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...