Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Παστέλι: Μια θαυμαστή πηγή ενέργειας και βιταμινών!


Παστέλι!

Λένε ότι μας χαρίζει δύναμη, ενέργεια, ότι περιέχει βιταμίνες πολλές (σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο…), εγώ απλά το τρώγω γιατί μου αρέσει!



Μεγάλες χαρές είχανε πριν λίγες μέρες στο σπίτι της ξαδέλφης μου. Είχε έρθει με δεκαήμερη άδεια ο γιός της, που υπηρετεί την στρατιωτική του θητεία σε νησί του Αιγαίου πελάγους.
 Πήγαμε κι εμείς να τον δούμε, να μας πει τα νέα του, πώς τα περνάει, τι κάνει.
 Μαζεύτηκε κόσμος πολύς, φίλοι, συγγενείς , γείτονες και άρχισαν οι άντρες τα αστεία, τις ιστορίες του στρατού, έτσι πέρασα εγώ έλεγε ο ένας, αυτήν την εκπαίδευση έκανα εγώ συμπλήρωνε ο άλλος, σ’ αυτά τα μέρη πήγα εγώ, ναι κι εγώ πέρασα από εκεί!
  Καθώς η ώρα περνούσε τα τραπέζια γέμιζαν. Δίσκοι έφταναν με τοπικά κεράσματα.
 Τσικουδιά με ξηρούς καρπούς, ορεκτικά, μεζέδες λογιών – λογιών, κρασί κόκκινο γλυκό που συνόδευε νόστιμα φαγητά και στο τέλος ήρθαν τα γλυκίσματα.





 Ανάμεσα στην πιατέλα με την μηλόπιτα και το γαλακτομπούρεκο ήταν κι ένας δίσκος με τετράγωνα και σε σχήμα ρόμβου κομμάτια από παστέλι.
Α ρε μάννα! το παστέλι είναι που αγοράζουμε οι περισσότεροι φαντάροι από το ''καψιμί'' μαζί με τον καφέ μας κάθε πρωί και αυτό πάντα πρώτο τελειώνει! αναφώνησε ο φαντάρος!
 - Να σου φτιάξω γιέ μου να πάρεις μαζί σου! θα σου τα τυλίξω με μεμβράνη πλαστική ένα – ένα κομμάτι χωριστά, δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους θα δεις.
 Έτσι κ’ έκανε η μάνα έφτιαξε αρκετά τα πήρε ο γιός της, κέρασε και τα φανταράκια που υπηρετούσαν μαζί, ευχαριστήθηκαν όλοι.    



 

Πώς τα 'φτιαξε θα σας εξηγήσω αμέσως αφού πρώτα σας πω τα υλικά:

1 φλιτζάνι σησάμι (χωρίς να είναι αποφλοιωμένο)

½  φλιτζάνι αμύγδαλα ανάλατα 

½  φλιτζάνι μέλι (θυμαρίσιο κατά προτίμηση)

Λίγη μαστίχα Χίου (για άρωμα)

Τι κάνουμε!

 

Κατ’ αρχήν καθαρίζουμε και πλένουμε το σησάμι.

 Το αφήνουμε να στραγγίξει σε ένα σουρωτήρι με λεπτή σήτα και κατόπιν το καβουρδίζουμε να πάρει χρώμα.

 Θέλουμε να πάρει ξανθό χρώμα. Προσέχουμε να μην καεί γιατί θα πικρίσει!



 Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε.

 Εγώ τα καβουρδίζω σε ένα αντι κολλητικό τηγάνι διότι συνήθως κάνω μικρή ποσότητα.

 Αν θέλουμε μπορούμε φυσικά να τα βάλουμε και στον φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.  





            Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι.

 Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού περιμένουμε 3-4 λεπτά και ρίχνουμε μέσα στο μέλι  όλους τους ξηρούς καρπούς.

 Ανακατεύουμε για δύο λεπτά και τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

 Ρίχνουμε την μαστίχα Χίου σε σκόνη και ανακατεύουμε.





Στο μεταξύ έχουμε απλώσει στον πάγκο της κουζίνας μία λαδόκολλα την οποία λαδώνουμε ελαφρά.

Ρίχνουμε το υλικό της κατσαρόλας πάνω στην λαδόκολλα, το απλώνουμε με μια σπάτουλα να γίνει ομοιόμορφο και να σχηματίσει το πάχος που εμείς θέλουμε.





Πριν κρυώσει το κόβουμε σε ότι σχήμα επιθυμούμε (ρόμβος ή τετράγωνα).

Αν θέλουμε να το φυλάξουμε μπορούμε να τυλίξουμε τα κομμάτια, κάθε ένα χωριστά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα τοποθετούμε σε μπολ που κλείνει καλά.

 Επειδή περιέχει μόνο μέλι γίνεται κάπως μαλακό όμως είναι νοστιμότατο και φυσικά  νηστίσιμο!

 Εάν το θέλετε πιο σκληρό το παστέλι, μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη δύο κουταλιές της σούπας είναι αρκετή όχι περισσότερη γιατί καραμελώνει! 

Σας εύχομαι καλή επιτυχία! 


     
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...