Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Στάχτη! Ο πολύτιμος θησαυρός στον οικολογικό κήπο!



Ίσως φαίνεται περίεργο η χρήση της στάχτης στη σημερινή εποχή, όμως ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αποτελούσε πολύτιμο θησαυρό για τους ανθρώπους, που την χρησιμοποιούσαν με οικολογικό τρόπο στην καθημερινότητα τους.
 Τους βοηθούσε στην μαγειρική (αλισίβα - σταχτόνερο), στην καθαριότητα, στην κηπουρική.
 Έτσι, αν έχεις τζάκι και χρησιμοποιείς ξύλα τα οποία είναι φυσικά χωρίς να έχουν υποστεί χημικές επεξεργασίες, μπορείς να αποθηκεύσεις και να εκμεταλλευτείς την στάχτη με τους παρακάτω τρόπους.



1 . Αύξηση στο PH του εδάφους!



 Είναι καταπληκτικές οι χρήσεις της τέφρας διότι περιέχει όλα τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν μέσα στο ξύλο των δέντρων και συνεπώς αποτελούν φυσική λίπανση για την υγεία και ανάπτυξη των φυτών. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις είναι ότι η τέφρα του ξύλου θα αυξήσει το ph του εδάφους και αυτό δεν είναι καλό για όξινα εδάφη. Δεν συνιστάται η χρήση της στην καλλιέργεια της πατάτας, καστανιάς, βελανιδιάς, γαρδένιας, καμέλιας, ορτανσίας, αζαλέας καθώς ανήκουν στην ομάδα των οξεόφυλλων φυτών.


2 . Περιέχει ασβέστιο!



Τα μαύρα στίγματα στις ντομάτες είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ασβεστίου. Για να αποτρέψεις την ανεπάρκεια ασβεστίου στον κήπο σου και να απολαμβάνεις υγιή λαχανικά στη σαλάτα σου, μπορείς να προσθέσεις περίπου ¼ του φλιτζανιού στάχτης σε κάθε λάκκο όπου έχεις φυτέψει κάθε ντοματιά. Η υψηλή περιεκτικότητα της τέφρας σε μέταλλα, ασβέστιο και κάλιο θα ενισχύσει με πολύτιμα συστατικά το έδαφος του κήπου σου, με αποτέλεσμα καλύτερη απόδοση των φυτών.  



3 . Απομακρύνει τα σαλιγκάρια!





Προστατεύεις τα μαρούλια, το σπανάκι και τα υπόλοιπα φυτά του κήπου σου όταν δημιουργήσεις ένα κύκλο από στάχτη περιμετρικά σε κάθε φυτό. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να διώχνει μακριά τους γυμνοσάλιαγκες, τα σαλιγκάρια ώστε τα φυτά σου να μένουν πράσινα και δροσερά μόνο για σένα. Βέβαια δεν ξεχνάς να το επαναλαμβάνεις γιατί με την βροχή η στάχτη χάνεται.


4 . Απομακρύνει τα μερμήγκια!




Είναι γνωστό στους μελισσοκόμους ότι τα μερμήγκια κάνουν συχνά επισκέψεις στις κυψέλες των μελισσών. Μια ασπίδα προστασίας της κυψέλης αποτελεί η στάχτη που όταν απλωθεί γύρω της, δεν αφήνει τα μερμήγκια να πλησιάσουν. Επίσης στάχτη πάνω στην φωλιά τους τα παρακινεί να την μεταφέρουν. 


5 . Compost!



Μπορείς να ενισχύσεις το compost που φτιάχνεις, όταν μαζί με τις φλούδες από τα λαχανικά ή τα ξερά φύλα που σκουπίζεις από την αυλή σου προσθέτεις και την στάχτη από το τζάκι σου. Αυτό το μείγμα θα είναι ιδανικό για να γεμίσεις τις γλάστρες σου την άνοιξη και να απολαμβάνεις όμορφα, αρωματικά φυτά.


6 . Λουλούδια!



Τα λουλούδια σου θα αναπτύσσονται πιο γρήγορα, αν τα ποτίζεις συχνά με ένα διάλυμα από σταχτόνερο. To σταχτόνερο αυτό ή αλλιώς αλισίβα έχει αλκαλική αντίδραση χαρακτηρίζεται απολυμαντική και συνεπώς προστατεύει τα λουλούδια από διάφορες ασθένειες οι οποίες τα ταλαιπωρούν.       

      
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...