Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Φυσικά αρωματικά χώρου! Για να μοσχοβολάει το σπίτι ζεστασιά!



Δεν ξέρω πώς ξεχωρίζουν οι άλλοι τους χώρους. Εμένα μ’ οδηγεί η μυρωδιά.
Είναι μυρωδιές που σε διώχνουν, άλλες που σου υπόσχονται μιαν ιδιαίτερη ώρα κάπου φυλαγμένη σαν έκπληξη όπως ένα κρυφό δωμάτιο.
Το σπίτι των Π. για παράδειγμα μύριζε πολύ ωραία. Μύριζε ορεκτικά. Μύριζε σαν παλιό καλό μαγέρικο. Για να είμαι ειλικρινής, όπως φαντάζομαι ότι πρέπει να μύριζε ένα παλιό καλό μαγέρικο! Ένα δυο πάντως που πρόλαβα μύριζαν μ’ έναν απερίγραπτο εξαίσια ζεστό τρόπο.
Το ίδιο και το σπίτι των Π… Η μυρωδιά του δεν ήταν φαγητίλας ωστόσο. Ήταν μυρωδιά από μπαχαρικά κυρίως: κανέλλα, μοσχοκάρυδο μαζί με λεμόνι ή δυόσμο… Αλλά δεν ήταν τίποτα απ’ αυτά μόνο του και πάλι καθόλου ''όλα μαζί'', ένα μπέρδεμα δηλαδή από ανάκατες μυρωδιές.

Με αυτό τον υπέροχο τρόπο περιγράφει ή συγγραφέας Νατάσα Κεσμέτη, την αρωματισμένη ατμόσφαιρα του σπιτιού των Π. στο διήγημα της ''Το αιώνιο ρολόι''. 

Επειδή και εμείς θέλουμε ό χώρος στον οποίο ζούμε και κινούμαστε να ευωδιάζει με υπέροχο τρόπο, όπως ακριβώς μοσχοβολά η φύση και η εξοχή, μπορούμε να φέρομε αν όχι την φύση στο κοντά μας, τουλάχιστον, τις ευωδιές που τόσο απλόχερα μας χαρίζει.
Μια Κυριακάτικη βόλτα στην εξοχή ή μια επίσκεψη στον μανάβη της γειτονιάς μπορούν να μας δώσουν τώρα τον Χειμώνα, τις πρώτες ύλες για υπέροχα αρώματα φτιαγμένα πολύ εύκολα και γρήγορα  από τα χεράκια μας.
 Μια πιατέλα γεμάτη πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, όχι μόνο θα στολίσει το τραπέζι μας, αλλά, το δροσερό τους άρωμα θα μας εκπλήξει ευχάριστα πλημυρίζοντας τον χώρο μας. Διότι τα εσπεριδοειδή έχουν την ιδιότητα να μυρίζουν υπέροχα, ξεκάθαρα!

 Εάν βράσουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τις φλούδες από τα φρούτα, το σπίτι μας θα μοσχομυρίσει!


Δηλαδή τοποθετούμε στην κατσαρόλα τις φλούδες από τρία πορτοκάλια, τρία μανταρίνια, κόβουμε στη μέση ένα λεμόνι ή κίτρο ή εναλλακτικά για ακόμα πιο έντονο άρωμα ένα περγαμόντο, προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να τα σκεπάζονται οι φλούδες και τα αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά.
 Για ακόμα πιο δυνατό άρωμα γεμάτο ένταση, προσθέτουμε στο νερό που βράζει δύο ξυλάκια κανέλλας και δέκα αποξηραμένα γαρύφαλλα. Αφήνουμε να κρυώσει το αρωματισμένο πλέον υγρό μέσα στην κατσαρόλα και κατόπιν το σουρώνουμε σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο.
 Το φυσικό, οικολογικό, αρωματικό χώρου μας είναι έτοιμο!

            Όμορφες, ρομαντικές ιδέες διακόσμησης για την ημέρα του αγ. Βαλεντίνου!




 Με αυτό μπορούμε να ψεκάσουμε τον χώρο μας, να ρίξουμε στις αποχετεύσεις ή να τοποθετήσουμε ανοιχτό το γυάλινο βαζάκι πάνω στο ζεστό σώμα του καλοριφέρ ώστε να ευωδιάζει συνεχώς.
 Το υγρό έχει ένα απαλό πορτοκαλί χρώμα, και διατηρείται για τουλάχιστον τρείς εβδομάδες. 
Με αυτή την εύκολη διαδικασία αποφεύγουμε τα χημικά αρωματικά του εμπορίου και αφιερώνοντας ελάχιστο από τον χρόνο μας, μπορούμε να επιτύχουμε με απλά υλικά, όπως, ξυλάκια κανέλλας, αποξηραμένα γαρύφαλλα και εσπεριδοειδή, υπέροχα, δυνατά αρωματικά για το σπίτι μας. 


 Σας εύχομαι καλή επιτυχία!                       

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...