Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Λαγός στιφάδο!




Με αφορμή την σημερινή ημέρα, η οποία είναι και η τελευταία της κυνηγετικής περιόδου για το λαγό, θα σας περιγράψω πώς μαγειρεύω το κυνήγι και όσοι τρώνε ''γλύφουν τα δάκτυλα τους''.
 Το μυστικό είναι στην προετοιμασία!
 Την μαρινάδα!
 Διότι το άγριο κρέας (γενικά το κρέας από κυνήγι αγριογούρουνο, ζαρκάδι, λαγό), είναι όλο μυς καθώς τρέχει ελεύθερο στην φύση και το κρέας του είναι σκληρό.
 Άρα λοιπόν για να γίνει τρυφερό και νόστιμο, θα πρέπει να μείνει στην μαρινάδα για τουλάχιστον 12 ώρες ώστε να μαλακώσει.  
  

Ας δούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε!

 

                   Κατσίκι ή αρνί με μαρουλίδες φρικασέ - αυγολέμονο!

Μαρινάδα!

2 κρεμμύδια ξερά
2-4 σκελίδες σκόρδο
4 καρφάκια γαρύφαλλο
7 κόκκους πιπέρι
Λίγο θυμάρι
Λίγη ρίγανη
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
½ λίτρο κόκκινο κρασί
10 κουταλιές της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
Φλούδα από ένα πορτοκάλι

Αφού κόψουμε κομμάτια το κρέας του λαγού, το τοποθετούμε σε ένα γυάλινο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Θέλουμε τα υγρά να σκεπάζουν το κρέας.  Κλείνουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.

Για το στιφάδο!

Λαγός 1 ½ κιλό περίπου
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι του τσαγιού καλό κόκκινο κρασί
1 ½ κιλό κρεμμύδια μικρά στιφάδου
Σκόρδο ένα κεφάλι ολόκληρο πλυμένο
2 φύλλα δάφνης ξερά
10 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλλας
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
Αλάτι
Μία μικρή ντομάτα ψιλοκομμένη


Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε σε τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
 Τα βάζουμε στην φωτιά και ψήνουμε μέχρι να γυαλίσουν.
 Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τον λαγό.
 (Τα κρεμμύδια θα καθαριστούν πιο εύκολα αν τα βάλουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήσουμε να μείνουν για μια ώρα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε τα δάκρυα…) 


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τραβάμε τα κομμάτια του λαγού από το μπολ.
Ανασύρουμε τα κομμάτια του λαγού από την μαρινάδα και τα τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε να τσιγαριστεί καλά απ’ όλες τις πλευρές.


 Σβήνουμε με κρασί και χαμηλώνουμε την φωτιά.
 Κατόπιν προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά το πιπέρι, το αλάτι, την κανέλλα, την φλούδα από το πορτοκάλι, την δάφνη, το σκόρδο τα κρεμμύδια, τη ντομάτα και αφήνομε να βράσει σε χαμηλή φωτιά.
 Δεν ανακατεύουμε για να μην διαλυθούν τα κρεμμύδια.
 Επίσης δεν προσθέτουμε νερό, εάν χρειάζεται υγρασία προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί.




 Συνήθως χρειάζεται μια ώρα ή μια ώρα και ένα τέταρτο ψήσιμο.
 Βέβαια αυτό είναι κάτι σχετικό διότι  ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ζώου.   

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!   

 

   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...