Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Κρήτη - Μπουρέκι με κόκκινη ή κίτρινη γλυκοκολοκύθα!




Αυτό το νόστιμο φαγητό, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε Χειμωνιάτικη πίτα με κολοκύθα, χωρίς φύλλο, ή αλμυρή τάρτα με κολοκύθα, ή και κάπως διαφορετικά… ίσως. Στην Κρήτη πάντως και ειδικά στην περιοχή των Χανίων, το ονομάζουμε ''μπουρέκι με γλυκοκολοκύθα'' και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά!
 Είναι ένα εύκολο και γευστικό φαγητό, το οποίο δεν χρειάζεται φύλλο, ούτε κόπο για να φτιάξουμε ζυμάρι.



 Η νοστιμιά του πιάτου προέρχεται από τα λίγα και εκλεκτά υλικά που περιέχει, τα οποία σε συνδυασμό με το γευστικό άρωμα του δροσερού, φρέσκου δυόσμου, έχει σαν αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό Κρητικό φαγητό!


 Μπορούμε να το σερβίρουμε μόνο του σαν πρώτο πιάτο, ή να συνοδεύσουμε, κάποιο ψητό κρέας. 

Τα υλικά!

500 γραμμάρια κολοκύθα κόκκινη ή κίτρινη καθαρισμένη
4 μεγάλες πατάτες
500 γραμμάρια μυζήθρα Χανίων ξινομυζήθρα
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
½  φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα φρέσκο
½ φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
5 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Αλάτι – πιπέρι
Σησάμι για το πασπάλισμα

Πώς το κάνουμε!

Με ένα κοφτερό μαχαίρι και με ιδιαίτερη προσοχή, γιατί ο φλοιός της κολοκύθας είναι πολύ σκληρός, κόβουμε και αφαιρούμε τον φλοιό. Επίσης αφαιρούμε τα σπόρια της κολοκύθας.


Κόβουμε την κολοκύθα, καθώς και τις πατάτες σε λεπτές φέτες και τα αλατοπιπερόνουμε.


                Ψιλοκόβουμε τον δυόσμο.


 Με ένα πινέλο λαδώνουμε την βάση και τα τοιχώματα του ταψιού μας.


 Αρχίζουμε να τοποθετούμε σε στρώσεις τα υλικά μας, δηλαδή, πρώτα απλώνουμε την κολοκύθα έτσι ώστε να καλύψουμε όλη την βάση του ταψιού, μετά τοποθετούμε τις πατάτες, απλώνουμε μυζήθρα με λίγο δυόσμο, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και λίγο από το σιμιγδάλι.


 Επαναλαμβάνουμε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.


 Περιχύνουμε με το γάλα, το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με σησάμι.


 Χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ½ ώρα.

 Σας εύχομαι καλή επιτυχία!     

 

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...