Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Κατσίκι ή Αρνί με μαρουλίδες φρικασέ - αυγολέμονο!!




Ένα πρωινό του Απρίλη ήρθε το ''πεσκέσι'' από τον καλό φίλο που γνωρίζει τα άγρια χόρτα της Κρητικής γης. Θέλεις μαρουλίδες; Μου λέει. Είχε πάει Κυριακάτικη βόλτα στον Ομαλό. Με μεγάλη χαρά τα καλοδέχτηκα μιας και οι μαρουλίδες είναι τρυφερές, γευστικές και με μεγάλη θρεπτική αξία, ωφέλιμη για την υγεία μας.
 Μαγειρεύονται με κάθε τρόπο, βραστές όπως τα άγρια ραδίκια ή συνδυάζονται ιδανικά, με κρέας (στην Κρήτη όταν λέμε κρέας ενοούμε κατσικάκι ή αρνί). Το ταίριασμα κρέας – χόρτου είναι μια διατροφική συνήθεια των Κρητικών, που σε συνδυασμό με την άριστη ποιότητα των υλικών δίνει ένα ιδιαίτερα γευστικό αποτέλεσμα!


 Ας δούμε πώς θα το φτιάξουμε:

Υλικά!

1 κιλό κρέας κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο φυσικά)
1 κιλό μαρουλίδες (άγρια χόρτα)
Αλάτι – πιπέρι
2 μέτρια λεμόνια


Τι κάνουμε!

Καθαρίζουμε τα άγρια χόρτα αφαιρώντας τα ότι ξερά φύλλα υπάρχουν. Τα πλένουμε καλά, αλλάζοντας πολλές φορές το νερό. Χρησιμοποιούμε δύο μεγάλες λεκάνες και μεταφέρουμε κάθε φορά τα χόρτα σε καθαρό νερό. Θέλουμε το νερό στο τέλος  να μείνει καθαρό. Σε μια μεγάλη  κατσαρόλα βράζουμε νερό και βουτάμε τα χόρτα να βράσουν για πέντε λεπτά. Τα τραβάμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.

 Εν τω μεταξύ έχουμε πλύνει το κρέας και το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το αλάτι και το πιπέρι. Καθώς ψήνεται το φαγητό μας προσθέτουμε σταδιακά λίγο νερό.
 Όταν ψηθεί σχεδόν το κρέας ρίχνομε τις μαρουλίδες στο τσικάλι και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά ακόμα ώστε να ψηθούν και τα χόρτα.


 Σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο:


 Χτυπάμε πρώτα το ασπράδι με ένα πιρούνι καλά, προσθέτουμε τον κρόκο και αφού ενσωματωθούν, ρίχνουμε τον χυμό των λεμονιών. (Αν έχετε αυτό το ραβδομπλέντερ θα κάνει την όλη διαδικασία πιο εύκολη).


 Με μια μεγάλη κουτάλα προσθέτουμε ζουμί από τη σάλτσα του φαγητού στο αυγολέμονο. Κατόπιν περιχύνουμε το φαγητό δηλαδή αδειάζουμε όλο το διάλυμα στο τσικάλι και κουνάμε να πάει παντού. 


 Τώρα είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!



 Σας εύχομαι καλή επιτυχία!!


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...