Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Παντζάρια σαλάτα!



Μια σαλάτα που μας δελεάζει με το πορφυρό χρώμα της και μας κερδίζει με την δροσερή της γεύση!

 Αποτελεί μια διαφορετική καθημερινή επιλογή, για το μεσημεριανό γεύμα ή το βραδινό παρέα με φίλους ή την οικογένεια μας.
 Τα παντζάρια σαλάτα, μπορούν να στολίσουν το τραπέζι μας και να συνοδεύσουν τα ψητά μας κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αρκεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την εποχή.

Με ψητά ψάρια είναι ένας  εκπληκτικός συνδυασμός, που δεν μπορεί να αρνηθεί και ο πιο απαιτητικός.

 Τι χρειαζόμαστε:

1 κιλό παντζάρια
Ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα παντζάρια, αφαιρούμε τα ξερά και κίτρινα φύλλα. Τα πλένουμε αλλάζοντας πολλές φορές το νερό μέχρι να φύγουν όλα τα χώματα και να δούμε ότι το νερό μένει καθαρό. 




Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει.
 Όταν το νερό κοχλάσει κόβουμε τα κοτσάνια και τα βάζουμε στο νερό να βράσουν μαζί με λίγο αλάτι.
 Κατόπιν όταν δούμε ότι τα κοτσάνια είναι μισοψημένα προσθέτουμε τα φύλλα να βράσουν και αυτά.
 Όταν ψηθούν τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα να στραγγίξουν και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
 Στο ίδιο νερό που βράσαμε τα κοτσάνια και τα φύλλα προσθέτουμε τώρα τις ρίζες από τα παντζάρια να βράσουν κι αυτά.(Χωρίς να έχουμε βγάλει το φλούδι.)
 Φροντίζουμε να έχουν περίπου ίδιο μέγεθος ούτως ώστε να χρειαστούν τον ίδιο χρόνο ψησίματος.



 Δοκιμάζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι με λεπτή λάμα για να δούμε αν είναι ψημένα. Πρέπει να είναι μαλακά όταν καρφώσουμε το μαχαίρι.
 Όταν ψηθούν τα ανασύρουμε από το νερό, περιμένουμε να κρυώσουν λίγο και καθαρίζουμε τον φλοιό τους.
 Καθαρίζει πολύ εύκολα, αν τον τραβήξουμε λίγο με τα δάκτυλα μας (μόνο προσοχή μην λερωθούμε).
 Κατόπιν κόβουμε κομματάκια  ή φέτες και σερβίρουμε με λαδόξυδο της αρεσκείας μας.

 Παρατηρούμε ότι, επειδή έβρασαν με τον φλοιό διατηρούν το έντονο πορφυρό χρώμα τους το οποίο είναι εξ ίσου δελεαστικό όσο και η γεύση τους.
 Όσοι ( βολβοί) παντζάρια περισσέψουν μπορούν να διατηρηθούν στο ξύδι.

 Σας εύχομαι καλή επιτυχία!   

 

 

 

 

 

 

 






        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...