Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Ραδίκια βραστά! στην Κρήτη οι φίλοι των άγριων χόρτων τα λατρεύουν!




Συνηθίζαμε τις Κυριακές του Χειμώνα όταν δεν είχαμε σχολείο, να πηγαίνουμε με τους γονείς μας στο χωριό. Εκεί στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς μαζευόμασταν όλο το σόι. Θείες που μαγείρευαν στην κουζίνα, θείοι που κουβέντιαζαν, τραπέζια στρωμένα με το μεσημεριανό φαγάκι που μας περίμενε και εμείς οι ξαδέρφες  να μην χορταίνουμε το παιχνίδι. Ο παππούς ποτέ δεν παραπονέθηκε για την φασαρία που κάναμε, απλά καθόταν στην καρέκλα του και μας κοίταζε ευτυχισμένος.
 Μετά τον απογευματινό καφέ, όλες οι γυναίκες του σογιού, συνήθιζαν να  πηγαίνουν ''στα χόρτα''. Ήταν ο περίπατος που εξασφάλιζε το γεύμα της Δευτέρας  τα άγρια χόρτα βραστά μαγειρεμένα με κάθε τρόπο.

 Συνδυάζονταν τόσο με κρέας όσο και με ψάρι!




 Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένα κοφτερό μαχαίρι με μακριά  σκληρή λάμα και ένα υφασμάτινο σακίδιο για να αποθηκεύονται τα  ''πολύλογα''  χόρτα που μάζευαν. Ραδίκια, τσόχους (ζοχούς), μάραθα, ακουρνοπόδους, γαλατσίδες… Αυτό ήταν  ''σχολείο'' για μένα, γιατί πολλές φορές ακολουθούσαμε με τις ξαδέρφες  την παρέα. Τι όμορφα που ήταν!


  Είναι πολύ εύκολο να βρούμε και σήμερα ραδίκια, με όρεξη για περπάτημα, ένα μαχαίρι και μια σακούλα,(μόνο που… έχουμε αντικαταστήσει το οικολογικό υφασμάτινο σακίδιο με τις πλαστικές σακούλες του super market).
 Ε… φυσικά χρειάζεται και η εμπειρία, γιατί χόρτα υπάρχουν αρκεί να τα γνωρίζουμε, να τα μαζεύουμε με προσοχή χωρίς να διαλύονται, να μην φοβόμαστε να λερώσουμε τα χέρια μας με το χώμα και το σπουδαιότερο να ξέρουμε από πού ποιό χωράφι θα τα μαζέψουμε (μην έχουν ραντίσει με φυτοφάρμακα). Δεν θα αναφέρω τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας, αυτά είναι γνωστά.

 Θα σας πω απλά πώς θα  τα ετοιμάσουμε για φαγητό!



Καθαρίζουμε τα χόρτα και πετούμε όλα τα ξερά φύλλα.
 Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη μπόλικο νερό ρίχνουμε μέσα τα χόρτα και τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα να μουλιάσουν. Έπειτα τα μεταφέρουμε σε μια δεύτερη λεκάνη με καθαρό νερό. Αδειάζουμε το λερωμένο με χώμα νερό της πρώτης λεκάνης και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για 5 ή 6 φορές μέχρι το νερό να μείνει καθαρό.
 Τα τραβάμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.


 Εν τω μεταξύ γεμίζουμε μέχρι τα ¾ ένα μεγάλο βαθύ ευρύχωρο τσικάλι με νερό και το βάζουμε να βράσει.
 Όταν το νερό κοχλάσει βάζουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι στο νερό και τα χόρτα λίγα - λίγα για να μην σταματήσει ο βρασμός.
 Πιέζουμε τα χόρτα με ένα πιρούνι να είναι συνεχώς μέσα στο νερό και δεν σκεπάζουμε το τσικάλι!


 Δοκιμάζουμε, κ΄όταν είναι ψημένα τα τραβούμε σε μια πιατέλα και περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο.
 Όταν τα σερβίρουμε στο πιάτο μας τότε προσθέτουμε αλάτι, λεμόνι και λάδι της προτίμησης μας.
 Το πιάτο αυτό συνοδεύεται με πατάτα βραστή και ψάρι ψητό ή τηγανητό!
 Το νερό μέσα στο οποίο έβρασαν τα χόρτα μπορούμε να το πιούμε, στύβοντας στο ποτήρι λίγο λεμόνι.
 Είναι πολύ νόστιμο. Πικρό μεν αλλά εξαιρετικό!

 Σας εύχομαι καλή επιτυχία!   





        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...