Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Τρυφερά αμπελόφυλλα στην κατάψυξη. Δείτε πώς τα διατηρούμε.



Τα πρωινά με υποδέχεται ή κληματαριά στην αυλή για να μου χαρίσει τη δροσιά της την ώρα που πίνω τον καφέ μου. Το μικρό κλήμα που φυτέψαμε κάποτε έχει πλέον ένα χοντρό κορμό που σκαρφαλώνει φιδίσια, ψηλά όσο χρειάζεται, για να καταφέρει να απλωθεί και να ξαπλώσει στα στηρίγματα που υπάρχουν σαν είδος κρεβατιού. 


Είναι στιγμές ευτυχίας αυτά τα πρωινά.Χαίρομαι σαν βλέπω τα σταφύλια να μεγαλώνουν κάθε μέρα κι από λίγο έτσι όπως κρέμονται σαν τσαμπιά άγουρα ακόμα περιμένοντας την σειρά τους για να ωριμάσουν.
 Χαίρομαι και για τους  πράσινους βλαστούς της κληματαριάς- κρεβατίνας που όλο μακραίνουν κι αυτοί σαν φτερούγες πουλιού που ετοιμάζεται να πετάξει ψηλά. Τώρα πια οι βλαστοί έχουν καλύψει όλη την οριζόντια επιφάνεια και πέφτουν στα πλάγια, σχηματίζοντας μια χαριτωμένη, αέρινη κουρτίνα. Κι όλο κατεβαίνουν χαμηλότερα θέλοντας να ανταμώσουν τα άσπρα λουλούδια του γιασεμιού, να μυρίσουν την ευωδιά τους.
 Κάπου εκεί μπλέκονται γλυκά τα τρυφερά φυλλαράκια της κληματαριάς με τα φύλλα και τα λουλούδια από το γιασεμί.


Αυτά τα τρυφερά φυλλαράκια που υπάρχουν στην άκρη του κάθε βλαστού,  μάζεψα σήμερα για να τυλίξω ντολμαδάκια που πολύ μας αρέσουν.

 Όμως πριν απ’ αυτό ήθελα να σας δείξω πώς τα διατηρούμε στην κατάψυξη για αργότερα, όταν δεν θα είναι πια τόσο τρυφερά όπως τώρα. 




 Μαζεύουμε λοιπόν αρκετά τρυφερά φύλλα, κόβουμε το κοτσάνι τους με ένα κοφτερό μαχαίρι, αφήνοντας λίγο περίπου ένα εκατοστό για να μην σχίσουμε το φύλλο.
 Τα πλένουμε να φύγει τυχόν σκόνη που ίσως έχουν και τα στεγνώνουμε. 
Κατόπιν κάνουμε πακετάκια ανά είκοσι με εικοσιπέντε περίπου βάζοντας το ένα φύλλο πάνω στο άλλο.
 Θα πρέπει να βλέπουμε την νευρώδη πλευρά τους.






Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού.
 Λίγο πριν κοχλάσει τοποθετούμε τα αμπελόφυλλα στο νερό να ζεματιστούν.
 Με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα βουλιάζουμε στο νερό και αμέσως τα γυρνάμε ''τούμπα'' όπως είναι όλα μαζί.
 Θα δούμε ότι αλλάζουν χρώμα παίρνουν ένα κυπαρισσί πράσινο.


 Γρήγορα τα βγάζουμε από το ζεστό νερό και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
  Όταν πια έχουν κρυώσει τα τυλίγουμε με διάφανη, πλαστική μεμβράνη κάθε πακέτο χωριστά και είναι έτοιμα για φύλαξη στην κατάψυξη.





 Όποτε τα χρειαστούμε, αφήνουμε το πακετάκι να ξεπαγώσει και είναι έτοιμα. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. 


Σας εύχομαι καλή επιτυχία!                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...