Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017

Πικρά βλαστάκια ραδικιού με χλωρά κουκιά!


Πικροβλάστακα ραδικιού με χλωροκούκια βραστά! ένα από τα ''Κρητικά'' φαγητά της Άνοιξης!


Κατά τον Απρίλη και αρχές του Μάη, τα άγρια χόρτα του Χειμώνα (ραδίκια, γαλατσίδες, τσόχοι, σταφιλίνακες,…) χάνουν πλέον την τρυφεράδα τους  και ανεβαίνουν σε ύψος.
 Όμως οι γυναίκες στην Κρήτη ήταν και συνεχίζουν να είναι ευρηματικές στο ''τι θα βάλουν στο τσικάλι τους'', ώστε να εξασφαλίσουν το καθημερινό φαγητό της οικογένειας. Μαζεύουν λοιπόν τα τρυφερά βλαστάκια από τα άγρια χόρτα και τα συνταιριάζουν με σπόρια από χλωρά κουκιά (χλωροκούκια) που υπάρχουν επίσης αυτή την εποχή!
 Ο συνδυασμός αυτός μέσα στην απλότητα του, έχει σαν αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα γευστικό πιάτο με αρκετά ωφέλει για την υγεία του ανθρώπου!
 Δεν μας φοβίζει η πικράδα των χόρτων, γιατί εξουδετερώνεται με το ελαιόλαδο και το λεμόνι που θα προσθέσουμε στο πιάτο μας. (Πολλοί είναι αυτοί που τους αρέσει να βάζουν ξύδι, αντί λεμόνι.)


 Ας δούμε τι κάνουμε!

 Καθαρίζουμε τα κουκιά, αφαιρούμε το φλοιό και κρατάμε μόνο τα σπόρια.


 Γεμίζουμε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα με νερό, περίπου μέχρι τα ¾ .
 Όταν κοχλάσει το νερό ρίχνουμε τα χόρτα λίγα-λίγα για να μην σταματήσει ο βρασμός  και προσθέτουμε λίγο αλάτι. 


Αφού βράσουν 5 λεπτά προσθέτουμε τα σπόρια από τα κουκιά.
 Με την βοήθεια μιας κουτάλας ''βουλιάζουμε'' συνεχώς τα χόρτα μέσα στο νερό και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 20 λεπτά περίπου.

 Όταν δοκιμάσουμε και έχουν ψηθεί, τα τραβάμε σε μία πιατέλα όπου περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Στο πιάτο μας σερβίρουμε με αλάτι, ελαιόλαδο και λεμόνι της αρεσκείας μας.
 Όσα μείνουν γίνονται νοστιμότατη ομελέτα!

 Σας εύχομαι καλή επιτυχία! 


Άγρια ραδίκια ανθισμένα!!

 Όπου τύχει να δείτε αυτό το όμορφο λουλουδάκι μην το κόψετε για το ανθοδοχείο σας, αφήστε να πέσει ο σπόρος του στην γη!
 Αρχές του Χειμώνα θα φυτρώσουν νέα τρυφερά βρώσιμα ραδίκια!   
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...