Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Σουπιές με το μελάνι τους, σε γαρνιτούρα από άγρια χόρτα τσιγαριαστά!



 Σε όλα τα νησιά της Ελλάδας τα φρέσκα θαλασσινά είναι οι πρωταγωνιστές στην καθημερινότητα των κατοίκων τους!
 Πολλοί είναι αυτοί που ασχολούνται επαγγελματικά με το ψάρι (ψαράδες - ιχθυοπώλες), αλλά πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που τους αρέσει να απολαμβάνουν τους θαλασσινούς μεζέδες στο πιάτο τους! Όταν ο καιρός είναι κατάλληλος οι πάγκοι πλημυρίζουν με άρωμα θάλασσας και πολλές επιλογές για μας.


 Εγώ χρειαζόμουν σουπιές. 
 Μετά από μια βόλτα στην ψαραγορά, κατέληξα στο super market όπου και αγόρασα κατεψυγμένες γιατί δεν βρήκα φρέσκες σουπιές. Με τρείς μεγάλες σουπιές, έφτιαξα το μεσημεριανό φαγάκι για την οικογένεια και πολύ τους άρεσε! Η αλήθεια είναι ότι έχουν λίγο μπελά στο καθάρισμα, όμως τις προτιμώ γιατί θέλω την μελάνη να μπαίνει μέσα στο φαγητό. Η γεύση που δίνει είναι απολαυστική! Υπάρχουν φυσικά και οι καθαρισμένες στα ψυγεία των super market και η επιλογή δική σας.
 Σε αυτήν την συνταγή θα συνδυάσουμε τις σουπιές με άγρια χόρτα ''γιαχνερά'' και ''ελιές πράσινες τσακιστές''  για το τελείωμα.  


Τι χρειαζόμαστε:



Υλικά!

1 κιλό σουπιές
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
½  κούπα κρασί
Αλάτι, πιπέρι

 


Τι κάνουμε!

Αν θέλεις να δεις αναλυτικά πώς καθαρίζουμε τις σουπιές πάτησε εδώ!
Σε μια βαθιά λεκάνη τοποθετούμε τις σουπιές. Αφαιρούμε το κόκκαλο, τα μάτια, το σκληρό ράμφος που έχουν για στόμα, την κοιλιά και βρίσκουμε το σακουλάκι με τη μελάνη.
 Κρατούμε τη μελάνη σε ένα μπολ, την ανοίγουμε (θέλουμε το εσωτερικό της κύστης) προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε στην άκρη.

Πλένουμε τις σουπιές πολύ καλά και τις κόβουμε κομμάτια.

Πλένουμε καλά και κόβουμε τα χόρτα σε χοντρά κομμάτια.

Σε μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια (ξερά και φρέσκα) ψιλοκομμένα στο λάδι, προσθέτουμε το μάραθο.


 Ρίχνουμε μέσα τις σουπιές .

 Αφού βράσουν για 15 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε.

 Αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα την μελάνη και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

 Προσθέτουμε τα χόρτα και μαγειρεύουμε λίγο ακόμα ώσπου να ψηθούν οι σουπιές ,τα χόρτα και να δέσει η σάλτσα.

 Στο τέλος προσθέτουμε τις πράσινες ελιές (αν είναι πολύ αλμυρές ,τις ξεπλένουμε πρώτα με λίγο νερό).
Αν θέλουμε συνοδεύουμε το πιάτο μας με πατάτες τηγανιτές!


Σας εύχομαι καλή επιτυχία!   







      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...