Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ανάβεις ξύλα ελιάς στο τζάκι σου; 7 Απίστευτες χρήσεις της στάχτης που δεν ξέρεις!



Σταθερή στη θέση της μετράει ακούραστα το χρόνο, τις μέρες που φεύγουν, τις νύχτες που έρχονται. Τοποθετημένη με περίσσια φροντίδα, εκεί στην αριστερή πλευρά πάντα, φωτίζει με την αψεγάδιαστη λάμψη της όλη την επιφάνεια του κατασκευασμένου από ξύλο καρυδιάς γραφείου.
 Καθημερινά, αντανακλά το απαλό φώς από το λευκό στρογγυλό γυαλί της, πότε πάνω στο ασήμι της βάσης της και πότε στα χαμογελαστά πρόσωπα της φωτογραφίας που στέκονται δίπλα της περίκλειστα κ’ αυτά, σε μια επίσης ασημένια κορνίζα με ανάγλυφα τριανταφυλλένια λουλουδάκια.
 Απαιτήσεις πολλές η ασημένια λάμπα δεν έχει, ένα απαλό ξεσκόνισμα σ το γυαλί χρειάζεται και κάποιες φορές γυάλισμα στην ασημένια της βάση.




 Είπα λοιπόν σήμερα, να ασχοληθώ με το καθάρισμα της λάμπας και να  θυμηθώ την γιαγιά μου που σε άλλους καιρούς, γυάλιζε τα ασημένια κουταλάκια του γλυκού με την στάχτη που μάζευε από το τζάκι.
 Αφού την κοσκίνιζε, τοποθετούσε την καθαρή πλέον στάχτη μέσα σ’ ένα κουτί, που το φύλαγε ψηλά στο πιο πάνω ράφι του ντουλαπιού της αποθήκης. Διαλυμένη η στάχτη με νερό ''αλισίβα'' ήταν το φυσικό καθαριστικό της εποχής με πολλές οικιακές χρήσεις απορρυπαντικό, απολυμαντικό, λευκαντικό, αποσμητικό.


 Είναι γνωστή επίσης η εφαρμογή της στην μαγειρική και ζαχαροπλαστική. 
Υπάρχουν ακόμα και σήμερα συνταγές για λαδερά κουλουράκια νηστίσιμα με χρήση αλισίβας, όπως είναι συνηθισμένη η χρήση της στο σβήσιμο του μούστου που προορίζεται για παρασκευή μουσταλευριάς. 

 Βρίσκει αρκετές εφαρμογές και σήμερα η αλισίβα όταν διαλυθεί η στάχτη 2-3 κουταλιές της σούπας σε 2 κούπες ζεστό νερό. Σουρώνουμε και είναι έτοιμη για χρήση.

 1. Διατηρεί τα ασημένια σκεύη χωρίς να μαυρίζουν!





 Με ένα πανί βρεγμένο στο σταχτόνερο (αλισίβα) τρίβουμε απαλά τα ασημένια είδη που θέλουμε να καθαρίσουμε. Θα δούμε την μαυρίλα να αφαιρείται πολύ γρήγορα, τελειώνοντας στεγνώνουμε με ένα μαλακό πανί.

 2. Καθαρίζει πολύ εύκολα το τζάμι στο τζάκι!




 Ζεσταίνουν υπέροχα το σπίτι μας τα ενεργειακά τζάκια και μας αρέσει να βλέπουμε τις φλόγες της φωτιάς όταν το τζάμι δεν είναι μαυρισμένο. Πώς το διατηρούμε καθαρό; Σε μια λεκάνη με ζεστό νερό από αλισίβα, βρέχουμε ένα σφουγγάρι και καθαρίζουμε το μαυρισμένο από την καπνιά τζάμι. Αλλάζουμε αν χρειαστεί το νερό και στο τέλος σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.


 3. Εξαφανίζει τις κηλίδες λαδιού στο πάτωμα του γκαράζ!





 Αν έχουν στάξει πετρελαιοκηλίδες ή σταγόνες λαδιού στο τσιμεντένιο πάτωμα του γκαράζ μας τότε μπορούμε να ρίξουμε στάχτη πάνω στον λεκέ αφήνουμε περίπου μισή ώρα, σκουπίζουμε με ένα απορροφητικό χαρτί και κατόπιν καθαρίζουμε με αλισίβα.

 4. Στάχτη αποσμητική!





 Για να καταπολεμήσουμε την άσχημη μυρωδιά του κάδου των σκουπιδιών μπορούμε να ρίξουμε λίγη στάχτη μέσα στον κάδο και αυτή θα τραβήξει όλες τις μυρωδιές που μας ενοχλούν.

 5. Στην ντουλάπα!





 Διπλή η χρήση της στάχτης μέσα στην ντουλάπα μας. Α) κρατάει τον σκώρο μακριά από τα ρούχα. Β) τραβάει σαν σφουγγάρι την υγρασία που τυχών υπάρχει. Αρκεί να τοποθετήσουμε ένα μικρό μπολ με στάχτη σε μια γωνία της ντουλάπας μας.


 6. Λιώνει τον πάγο!



 Τον χειμώνα βρίσκει εφαρμογή όπως το αλάτι στο λιώσιμο του πάγου. Ρίχνουμε στάχτη στην αυλή μας ή στο χώρο που υπάρχει πάγος και εμείς θέλουμε να το καθαρίσουμε.

 7. Λευκαντικό στα ρούχα της γιαγιάς!





 Σεντόνια, μαξιλαροθήκες, πετσέτες, εσώρουχα όλα τα ρούχα της γιαγιάς ήταν κάτασπρα και μοσχομυριστά!
 Πώς γινόταν αυτό;
 Από τα χαράματα κατέβαιναν στην όχθη του ποταμού, άναβαν φωτιά για το καζάνι, να βράσουν νερό, να στήσουν την σκάφη, να σουρώσουν την στάχτη, να κάνουν την αλισίβα, μαζί με σαπούνι και να πλύνουν τα ρούχα.
 Κ’ αφού τα ρούχα στέγνωναν αστράφτοντας από καθαριότητα, ολόλευκα, απλωμένα πάνω στα κλαδάκια στις όχθες του πόταμου, απόγευμα πια, φόρτωναν στο άλογο το κοφίνι με τα ρούχα, σκάφη, καζάνι, παιδιά και ανηφόριζαν για το σπίτι! 

                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...